BACHELOR THESIS

weheartit
 
Fick en hel del frågor om C-uppsatsen från er nyligen och har inte kunnat skriva klart detta inlägg om tips för jag själv drunknat i tentaplugg och annat. Men nu så! Vet verkligen inte ifall jag har så mycket att komma med, men bara att detta inlägg hjälper någon av er kommer göra mig jätteglad. Säg gärna till vad ni tyckte om inlägget! :)
 
1. Ämne - Verkligen jätteviktigt, dels för att ni ska syssla med detta ämne i ett BRA tag, heeela dagen i flera veckor så det måste ju vara ett ämne som intresserar er, annars kommer de tre månaderna kännas som en evighet. Jag och Sarah valde fashion marketing villket var kursen där vi träffades. Vi båda visste att vi ville skriva något inom det, men själva frågan vi skulle undersöka var verkligen SVÅR att komma fram till. En dag så blädrrade vi i Metro och läste artikeln om att folk faktiskt köper designer-påsar på Tradera och tyckte det lät så jäkla knäppt. Så det vi undersökte var the 'willingness to pay' av mode-designer-påsar. Verkligen jätteintressant!
 
2. Handledare - Regel nummer ett är att faktiskt ta hjälp från er handledare. Försök att få så mycket feedback som möjligt och använd personen så mycket ni kan. Det kan låta lite jobbigt och man vill inte verka jobbig eller så men who the hell cares egentligen. Handledaren är där för att hjälpa er, deras jobb är hjälpa er med er uppsats så ni får ett så bra betyg som möjligt. De flesta som är handledare är det för en anledning, de har något att erbjuda så USE the opportunity. Vår handledare var väldigt speciell, en ganska tough love kind of guy vilket jag är tacksam för nu eftersom han pushade oss mot greatness. Inget gick att säga utan hög puls framför honom, han hade alltid följdfrågor som såg till så att vi faktiskt hade fullkoll och BACK UP på allt vi sa och skrev.
 
3. Planering och tid - Ja, vart ska man börja egentligen. Det här är ju verkligen det svåraste. Hur man än planerar är det svårt att inte känna stress och press. Vi planerade och planerade och la hur mycket tid som helst på vår uppsats, på kvällarna var vi helt slut, hjärnan bara slutade funka. Men ifall jag skulle skriva den igen skulle jag nog velat lägga ned mer tid i början för att sätta bra stödpelare. Använd papper och penna då och då, eftersom det är uppfriskande för hjärnan. Rita upp mindmaps och ja, allt möjligt. Oftast var det så jag och Sarah verkligen kom fram till något. Amish-style haha! Försök även att sätta små delmål varje dag, så man ändå jobbar mot ett mål varje dag och känner någon typ av accomplishment när man går hem den dagen. Att sätta större mål är orealistiskt och kommer leda till mer stress. Man kommer därmed inte kunna koncentrera sig ordentligt.
 
4. Partner - Eftersom jag hade hamnat i HEMSKA grupper ända sen hösten det året och var så trött på att anpassa mig och tjafsa med unreasonable osamarbetsvilliga jackasses ville jag verkligen skriva uppsatsen själv men på Stockholms universitet är det sällan man får skriva C-uppsatser ensam, i såna fall är det speciella fall. Som TUR träffade jag Sarah delkursen innan uppsatsen, på fashion marketing. Vi märkte ganska snabbt att vi hade mycket gemensamt och vi båda var samarbetsvilliga reasonable hard working people. På fashion marketing hamnade vi i en grupp då hon och jag gjorde mer eller mindre hela gruppprojeketet och någonstans där kom uppsatsen upp och vi bestämde att skriva ihop. Det kändes nästan som att man friade till varandra haha! Under uppsatsen vilket är en väldigt stressig period var det lätt att man kunde bli lite stressad och tjurig under dagen vilket ledde till ett par jobbiga dagar men vi tog upp det som mogna människor och det hjälpte jättemycket. Det är ganska svårt att undvika lite småtjafs här och var när båda är stressade och spenderar långa dagar tillsammans så var inte rädd för att ha en öppen dialog mellan er. Det kommer hjälpa uppsatsen så mycket.
 
(5. FIRA! - Efter en skriven och inlämnad uppsats känns hela världen helt surreal, tyckte vi i alla fall. Vi lämnade in den och tog en promenad utomhus och allt kändes så KONSTIGT. Sådär jahapp, det var det då. All hard work, alla långa dagar, allt bara kom mot sitt slut och man kände sig så tom haha! Men en sak som jag tycker är bra att man gör är att FIRA, gå ut och ät eller fira på era sätt. Vi småfirade med god mat samma dag vi lämnade in den, sen gick vi hem och sov eftersom vi båda var galet sjuka av all stress. När uppsatsen sedan blev betygsatt ungefär 2-3 veckor senare firade vi självklart ännu en gång. Det känns så GRYMT bra just nu, är så stolt över oss.)
 
Så, det var väl det jag hade att komma med. Bättre sent än aldrig, wiho! Hoppas det hjälpte någon av er! Om ni har några frågor så är det bara att slänga in här bland kommenterarna. Hoppas ni har en underbar kväll guys! ♥
lovisa

Hej, jag vet att jag ställde denna fråga. Vet inte om fler har frågat men tack verkligen för att du tog dig tiden att skriva allt. Det kom ut i rätt tid också då jag börjar skriva nästa månad ungefär. Jättebra tips uppskattas verkligen!
Kram!:D

Svar: Hejhej! Jo jag publicerade direkt när jag såg din fråga, förlåt att de tog sån tid att få upp inlägget, hade verkligen otroligt mycket plugg :( ingen fara, kändes nice att få tipsa andra om saker man själv önskade att man visste när man skulle skriva denna maffiga uppsats, så åh va glad jag blir att de uppskattades :D många kramar!
Liuzaa

Elon

Hej fina Liuza! Skrev min C-uppsats samtidigt som dig förra våren, hade en väldigt bra partner men vår handläggare sög, då menar jag verkligen tyvärr ledde det till ett sämre betyg trots att vi satsade högsta betyg. Sen hade vi självklart otur med vår examinator också som kunde knappt engelska (vi skrev på engelska) o inget intresse i ämnet. Suger att vi hade så otur! Iallafall, ville bara dela med min erfarenhet: handledare är A och O! :) kram på dig! Älskar din blogg o det ska bli spännande att se hur du vill fortsätta din karriär :-)

Svar: Hej på dig! Åh va jobbigt :/ håller med, verkligen jätteviktigt med en bra handledare som kan ge BRA feedback. Åh vilken otur du hade :( i sånt fall borde man ju bett att få den omexaminerad eller så, känns ju jättedumt att någon som inte är bra på engelska ska läsa er uppsats, uppsats-engelska är ju finare och mer avancerad engelska trots allt. Åh tack så jättemycket, de värmer verkligen :D hoppas allt går bra för dig med!
Liuzaa

Anonym

Skrivpartner är verkligen A och O. Känner igen det där med arbetslag som inte fungerar och sen har man sig själv mitt i sörjan som faktiskt vill uppnå ett bra betyg. Vilken tur att du hittade en bra skrivpartner till slut. Jag hoppas att jag också har den turen när den dagen kommer. Betyder det att du är klar med din utbildning nu? Tack för de goda råden :)

Svar: Håller med helt, känner mig verkligen otroligt lucky för jag lyckades hitta någon med samma mål som mig. Kändes nästan omöjligt i en så stor skola som SU men de gick :D lycka till, de kommer gå bra! Nja, är klar med hela ekonomi-delen av min utbildning men har två delkurser inom IT kvar som jag håller på att beta av, sen kan jag ansöka om min examen :) ingen fara, va kul att de uppskattades!
Liuzaa